Kада је родитељ обавезан да упише дете у први разред основне школе? Према Закону о основама система образовања и васпитања у први разред се уписује свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година. То значи да се школске 2016/2017. године уписују сва деца рођена од 1. марта 2009. године до краја фебруара 2010. године. Родитељи/старатељи ове деце имају законску обавезу да упишу своје дете у први разред.
Пријављивање за први разред У Oсновној школи „Јован Поповић “ за школску 2016/2017. годину , упис ученика у први разред обавиће се од 01.04.2016.године  до 30.05.2016. године уз достављање неопходних докумената.  Упис се врши код педагога школе у периоду од 8 до 13 часова сваког радног дана. Овом приликом заказује се разговор родитеља са педагогом, а провера спремности за полазак у први разред са дететом обављаће се од 01.04. до 10.06.2016.
Испитивање зрелости детета за полазак у школу Проверу спремности за полазак у први разред обавиће школски педагог тестовним материјалом којим се утврђује интелектуална, социјална и емотивна зрелост детета за полазак у школу. Тест не захтева познавање слова (читање и писање), као ни рачунање.Овом приликом, ради се и интервју са родитељима (родитељем) или старатељима и дететом, а од детета се тражи да нацрта одређене облике. Није потребна никаква посебна припрема за ово тестирање. Важно је да дете тог дана буде без здравствених тегоба, опуштено и одморно. Треба детету укратко објаснити да овај одлазак у школу служи за то да се оно боље упозна са школом и са неким ко у њој ради. Исто тако , педагог треба да упозна будућег првака и због тога ће разговарати са њим и са његовим родитељем (родитељима) или старатељем. Не треба застрашивати дете ( „ Нећеш се уписати у школу ако не будеш све знао…” и сл.), нити нереално приказивати сусрет који предстоји ( „ Мало ћеш да се играш са тетом…”).
Да ли постоји могућност да се дете упише у основну школу којој територијално не припада? Родитељи/старатељи који желе да упишу дете у Основну школу „ Јован Поповић“ у Сусеку , а по месту становања јој не припадају , могу да пријаве свог будућег првака за упис у први разред.
Да ли постоји превремени упис у први разред и на коју се децу превремени упис односи? Постоји могућност да се у први разред основне школе упише и дете које је при поласку у школу (1. септембра) старо од шест до шест и по година. То се у школској 2015/2016. години односи на децу рођену од 1. марта до 31. августа 2010. године. Превремени упис је специфичан, јер дете мора да прође кроз проверу спремности за полазак у школу коју врши психолог. На основу мишљења психолога , школа може да препоручи упис детета у први разред или одлагање поласка у школу за годину дана, уз наставак похађања припремног предшколског програма.Пошто наша школа нема психолога, ову проверу може извршити психолог у Дому здравља“Змај Огњена Вука“ у Новом Саду.
Шта је неопходно од докумената за упис детета у први разред основне школе? Потребно је прибавити :

 • извод из матичне књиге рођених  ( по могућству фотокопиј а ) ;
 • потврду да је дете похађало обавезни припремни предшколски програм  (која се добија од предшколске установе коју је дете похађало током јуна месеца ) ;
 • доказ да је дете здраво и способно за похађање школе (потврда из Дечјег диспанзера) .
Да ли постоји могућност одлагања уписа у први разред ? У изузетним случајевима постоји , када је то у најбољем интересу детета, може се одложити упис на годину дана на предлог изабраног педијатра и на основу мишљења интерресорне комисије које садржи доказе о потреби одлагања и предлог мера додатне подршке детету до поласка у школу.
Који се предмети изучавају у првом разреду основне школе? Постоје обавезни и изборни предмети.Обавезни су:

 • Српски језик
 • Математика
 • Енглески језик
 • Свет око нас
 • Ликовна култура
 • Музичка култура
 • Физичко васпитање

Изборни предмети су:

 • Верска настава
 • Грађанско васпитање
 • Народна традиција
 • Чувари природе
 • Лепо писање
 • Од играчке до рачунара

Што се тиче изборних предмета, родитељ детета се опредељује за два.  На првом родитељском састанку који учитељи првих разреда одрже већ у јуну како би упознали родитеље са детаљима припреме детета за полазак у школу, родитељ бира између верске наставе и грађанског васпитања,као и још један од четири преостала изборна предмета.

Колики је недељни фонд часова у првом разреду? Највећи број часова у току једне радне недеље заузимају обавезни предмети српски и математика, по 5 часова недељно. Следи физичко васпитање са 3 часа недељно, енглески језик и свет око нас са 2 часа, музичка и ликовна култура са по једним часом недељно. Са по једним часом недељно су заступљена и два изабрана изборна предмета. 
Сусрет са школом За будуће прваке организује се током маја , у сарадњи са предшколском установом, пријем, обилазак школе, упознавање са учитељицама и ђацима школе, као и разне активности (играње и дружење) са циљем да им се представимо и приближимо им нашу школу.
СВИМ БУДУЋИМ ПРВАЦИМА ЖЕЛИМО СРЕЋАН ПОЧЕТАК И ПУНО УСПЕХА!
Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s